Tænker du, at en robot er en svær størrelse, og trænger du til at få afmystificeret dine fordomme om robotter, så er det nu, at du har mulighed for at få grundlæggende viden om blandt andet robottyper, robotprogrammering og robotsikkerhed. Til maj kører KEA nemlig igen 4-dages kurset Robotteknologi.

Efter stor succes i december og januar udbyder KEA nu igen kurset Robotteknologi for automationsfolk og teknikere, der gerne vil have en større indsigt i, hvad en robot egentlig er for en størrelse, og hvordan robotter helt konkret vil kunne effektivisere produktionen og forbedre arbejdsgangene i egen virksomhed.

"Jeg oplever, at der – selv blandt automationsfolk – er en stor mystik omkring robotter. Den mystik vil det her kursus hjælpe til at fjerne og i stedet helt konkret sætte fokus på deltagernes egne virksomheder, så man efter endt kursus har et konkret forslag til at automatisere en manuel proces i egen virksomhed," fortæller underviser på kurset Sofian Hanash og fortsætter:

"Vi kommer på kurset hele vejen rundt om robotterne: Robotsikkerhed, typer af robotter, hvordan man udvælger den rigtige robot til den specifikke opgave i forhold til størrelse, hastighed og frihedsgrad, og så selvfølgelig også hvordan man grundlæggende programmerer en robot."

Varieret indhold og stort udbytte

Jesper Oltmann, der er driftstekniker i Novo Nordisk, og var med på første hold, var meget begejstret for indholdet i og udbyttet af kurset:

"Jeg havde først tænkt: 'Hvor meget kan man egentlig lære om robotter på kun fire dage', men jeg må sige, jeg er ret imponeret over, hvor meget der bliver bygget på. Jeg har selv arbejdet med robotter i mange år, men der var mange grundlæggende ting, jeg ikke vidste i forvejen, som det her kursus klædte mig på til at forstå."

Kurset er bygget op omkring traditionel underviserstyret undervisning, praktisk arbejde med programmering og besøg fra erhvervslivet.

"Vi fik besøg fra konsulenter fra virkeligheden, der kom og fortalte. Det gav virkelig meget med den variation, der var på kurset. Det var i det hele taget strikket virkelig godt sammen med megen læring på kort tid," fortæller Jesper Oltmann.

Konkret udbytte i forhold til egen virksomhed

Erfaringen fra første udbud af kurset viser ifølge underviser Sofian Hanash, at der er et stort potentiale for automatisering med robotter i mange forskellige virksomheder. Som afslutning på kurset skal man udvælge en konkret case i egen virksomhed og automatisere en manuel proces ved hjælp af robotter. Kurset giver dermed et direkte og individuelt udbytte, som man kan tage med hjem i virksomheden og implementere eller arbejde videre med.

Et eksempel på en løsning, en studerende på kurset udarbejdede, var en automatisering af en ellers manuel proces i at bore huller i en plade til en eltavle, hvor det tog 6 timer pr. plade at udføre manuelt. Med en simpel robot kunne arbejdstiden her skaleres ned til en tiendedel, hvormed udgifterne til robotten hurtigt tjener sig ind igen. En anden studerende lavede ved hjælp af en UR-robot, som der blandt andet arbejdes med på kurset, en automatiseret løsning til prøvetagning af produkter. Den manuelle prøvetagning var tidskrævende og fysisk belastende for operatøren, men ved at lade en robotarm foretage prøvetagningerne, bliver prøvetagningerne mere ensartede, ligesom operatøren bliver frigjort til mere værdiskabende arbejde.

Kom et skridt foran konkurrenterne

Kurset Robotteknologi er udviklet af KEA i samarbejde med automatikingeniør og ejer af Automate Partner, Lenni Ravn, der ser store konkurrencemæssige fordele i at anvende robotter i produktionen og håber, at kurset kan være med til at imødekomme den robotfremtidståge, som mange virksomheder ikke tør træde ind i:

"Jeg oplever i høj grad, at virksomheder mangler viden om robotters potentiale, og derfor kan de ikke gennemskue tilbagebetalingstiden på robotterne set i forhold til egen produktion. Samtidig oplever jeg også en stor berøringsangst, måske netop på grund af den manglende viden. Mange er bange for at turde tage skridtet og gøre noget nyt; også selvom det vil føre til øget omsætning i den anden ende," fortæller Lenni Ravn og konkluderer:

"Der er behov for folk i virksomhederne med grundlæggende viden om robotter, så de med udgangspunkt i virksomhedens egne behov bedre kan gennemskue, hvad der er det rigtige for dem at gøre."

Læs mere om kurset og muligheder for økonomisk tilskud

Robotteknologi forløber over 4 undervisningsgange i maj 2022 med tilmeldingsfrist den 9. maj.

Læs mere om modulet og mulighederne for økonomisk tilskud

Faget Robotteknologi er en del af den samlede akademiuddannelse AU i Automation & Drift, men kan tages som enkeltstående kursus.