Markedet for bygningsautomatik vil firedobles frem mod 2030, viser ny rapport. Oliver Knudsen er som den første blevet ekspert på området med en fleksibel akademiuddannelse i bygningsautomatik (BMS) fra KEA. 

Den grønne omstilling accelererer behovet for smarte løsninger, der kan optimere og reducere vores energiforbrug.  

En ny rapport fra det amerikanske analysehus Fortune Business Insights viser, at efterspørgslen alene indenfor intelligente bygningsinstallationer vil blive mere end firedoblet frem mod 2030. Ifølge rapporten vil det globale marked således vokse fra godt 97 milliarder dollars i 2023 til over 400 milliarder dollars i 2030.  

Der er derfor behov for folk med både viden og kompetencer indenfor bygningsautomatik, der kan løfte opgaven og sikre intelligent styring af for eksempel lys, varme, vand, ventilation og indeklima i bygninger. Det kan man bl.a. med en efteruddannelse i Bygningsautomatik på KEA

Eksempler på bygningsautomatik

Energioptimering: Bygningsautomatik kan bruges til at regulere belysning, varme og køling, så bygningens forbrug tilpasses til brugen.

Klimastyring: Systemer til bygningsautomatik kan justere indendørsklimaet ved at overvåge luftkvaliteten og regulere ventilationen for at sikre et sundt og komfortabelt miljø.

Vandstyring: Bygningsautomatik kan monitorere vandforbruget og detektere lækager, hvilket bidrager til vandbesparelse og reducerer risikoen for skader.

Predictive maintenance: Ved at analysere sensordata kan bygningsautomatik forudsige vedligeholdelsesbehov og planlægge reparationer, hvilket kan forhindre nedetid og spare omkostninger.

Fagbladet Elektrikeren har talt med Oliver Knudsen, der som den første har gennemført den fleksible deltidsuddannelse i Bygningsautomatik på KEA. Han arbejder til dagligt med driften af de intelligente systemer og anlæg på Glostrup Hospital, og fortæller til fagbladet, at uddannelsen har været spændende og givende for ham.  

Han fremhæver bl.a., at uddannelsen har givet ham kompetencer og generel viden om bygningsautomatik, der kunne supplere hans egne arbejdserfaringer. Og så ærgrer han sig over, at der ikke er flere, der har fået øjnene op for uddannelsen – for han ser et stort behov for folk med viden og kompetencer om intelligente bygninger. 

“Der er stor efterspørgsel på teknikere med viden om bygningsautomatik. Blandt andet er rådgivende firmaer helt vilde med at få dem, og derfor skulle mange flere tage uddannelsen,” siger Oliver Knudsen til Elektrikeren.  

Læs hele portrætinterviewet med Oliver her.  

Tag den fleksible akademiuddannelse i Bygningsautomatik

Du kan sammensætte din egen fleksible uddannelse i BMS på KEA med fag, der passer til dine behov.

Du tager fagene på deltid sideløbende med dit job og vil typisk være færdiguddannet efter 2-3 år.

Læs mere om uddannelsen i Bygningsautomatik